Sunday, November 28, 2010

11 Bulan dan 1 Tahun..



Alhamdulillah, setahun sudah usia syasya pada 18 November 2010.. Gigi pun dah mula menampakkan dirinya walaupun hanya sebatang.. Tapi, setelah kena cirit-birit dan demam, berat badan syasya agak susut sedikit.. So, masa checkup tak melepasi garisan kuning (BMI) tak sepadan..kenalah makan vitamin dan follow up chekup next month.. Now, Proses menggemukkan syasya.. Siap sedia ye Syasya..hehehe.

Baru-baru ni saja bawa Syasya mandi kolam di Presint 6 (Berhampiran Pullman).. tapi, cuaca yang panas membuatkan sekejap je lah dapat main air..Syasya pun dok lentok je dalam pelampung dia..

Santai..

Macam nak tido je syasya...

CAK!


Kebetulan, Hari Lahir pertama syasya jatuh pada hari raye haji ke 2, so, besday Syasya nenek dia yang nak buat kat kampung. Papa dia pun join sekali lah potong kek sebab besday papa 12 November 2010, dekat2 lah jugak.
Antara Menu Jamuan Besday Syasya..
Brother baju merah tu tukang jaga makanan.

Kek Besday Syasya..
Sume blh makan kecuali Tag Happy Besday dengan pokok kelapa je..


HAPPY BESDAY SYASYA!!!
Semoga menjadi anak yang soleha...
Amin......

Syasya bersama mama..

Syasya bersama nenek, Maklong dan kak Sakinah..


Syasya bersama papa..Abg Fakih dan Pok Jeral..


Bermain belon dulu selepas majlis tamat..

Ada satu lagi acara persembahan Khas dari Syasya...
Menyanyi di Pentas..hehehe..

Ape Syasya nak nyanyi ni..

Kejap ye.. Baca lirik kejap...

Happy Besday to me....Happy Besday to me....Happy Besday to me....
Happy Besday to me....Happy Besday to me....
Happy Besday to me....


Sekian, terima kasih..

Tahun depan Insyaallah Syasya dah boleh potong kek sendiri ye.. Terima Kasih juga kepada sume yang menyumbang dan memberi hadiah.

Selamat Meyambut Maal Hijrah yang bakal tiba todak lama lagi.. Semoga Ape yang kita Impikan telah menjadi kenyataan..

Sunday, October 10, 2010

9-10 Bulan..




Raya 2010 lebih bermakna dengan kehadiran Syasya dalam keluarga kami.. walaupun letih beraya di kampung, tapi tetap seoronok.. ALhamdulillah perjalanan pulang ke kampung dan kembali ke putrajaya berjalan dengan baik dan lancar..

Masuk bulan ke-1o, tapi, Syasya masih belum tumbuh gigi lagi... Maybe sebab gusi keras kot tu yang gigi susah nak kuar..
Syasya... buka mulut sikit....

Buka mulut luas2 lagi..
nampak lidah je tu Syasya..

Jeling sikit..



Tak banyak gambar raya tahun ni di ambil, tp, ade lah sikit2 gambar syasya yang sempat diambil.

Tema Raya tahun ni: Oren..
sasaran dikenal pasti..

Posing dulu..

survey line...

Line tak clear..nmpknye, kena bergambar je lah..


Part 2... (lokasi sama, lain baju)

sengih2 nampak..

Percubaan memegang..

Yeah!! dapat pegang dua2..

Memang budak2 suka masuk mulut gaknye..ape yg dia dapat, sume nak sumbat dalam mulut..

Rasa ape syasya HP papa?


Syasya dapat Beskal Baru!!!
TQ mama belikan beskal..
Gembira nampak dapat naik beskal..

tgk kaki tu. kejap je dah nak turun. jap lg terselit.heheh.

Tengok Tv sambil main beskal..


Gambar Papa dan syasya masa beraya kat kuantan..
Cak!



Wednesday, September 8, 2010

8~9 Bulan


Lama sungguh tak update blog Syasya ni..Sekarang Syasya dah masuk 9 Bulan. Alhamdulillah semakin byk yang dia telah belajar. cuma gigi masih dalam proses pembinaan.hehehe.bila agaknya nak tumbuh gigi ye syasya?? tapi, orang tua-tua cakap kalau lambat tumbuh gigi cepat jalan. Dikesempatan ini juga, kami sekeluarga ingin menyusun 60 jari memohon ampun dan maaf andai kata terlajak kata, lerlanjur bicara yang mana tak sedap di dengar. Halalkan juga mana-mana yang kami termakan dan terminum. .

gambar syasya sekitar 8 bulan..



Cubaan memanjat..

Yeah! dah berjaya berdiri..

Sambil tengok tv dari katil..

Sebelum puasa sempat juga balik kampung jenguk-jenguk kampung. Kalau dah kat kampung tu, merayap lah jugak ke taman kat pantai mersing tu, bawa syasya main gelongsor. macam dah pandai main je kan..hehehe.

Posing dulu sebelum main..
Go!!!

Gambar kat bawah ni pulak, masa jalan-jalan cari makan kat Bagan Lalang. 1st time bawa syasya rasa air pantai dan ombak.
Nasib tak bawa baju spare, kalau tak ade mandi pantai syasya dan papanye..

Syasya tengok orang lain mandi manda..

Dalam shopping raya tu, sempat gak bawa syasya main yang bayar 50sen gerak2 tu...tak tau nak panggil ape..hehehe.
Muka teruja dapat bawa kete ke syasya?

Alamak, Minyak dah habis!!

Syasya tengok sape tu? kesian mama posing sorang-sorang tu.

Monday, July 5, 2010

7 Bulan..


Lama sungguh rasanya tak update blog ni.. Alhamdulillah usia syasya dah 7 bulan sekarang. masalah jeluak pun dah kurang sebab kurang minum susu dan dah mula makan bubur n nestum. memang betul lah artikel2 yang aku baca kat internet, masalah jeluak ni normal untuk baby usia 6 bulan ke bawah... gambar-gambar syasya usia 7 bulan..

Gelagat Syasya dan sepupunye Mardhati Awadah dan atoknye..







Ini pulak syasya berkenalan dengan awadah (sepupunye)..

video




Jalan-Jalan kenduri Kahwin..
Santai sambil menuggu ketibaan pengantin..

Awadah

Kak Sakinah dan Abg Udin..

Syasya dan Mok de..

Jalan-Jalan Makan durian di sungai Tekala

1'st time bawa syasya g picnic kat air terjun. Alhamdulillah semua yang dirancang berjalan dengan lancar. syasya pun sempat merasai kedinginan air sungai tekala yang nyaman lagi dingin.. Stroller ni kena dibawa supaya papa dan mama boleh makan durian dengan tenang.. hehehe.

CAK!!

Duduk dari kiri: Aunti Syiera, Auntie Nad
Berdiri Di hadapan : Nursyasya Alya

Duduk dari kiri: Aunti Naim, Auntie Yuni
Berdiri Di hadapan : Nursyasya Alya


Kedinginan air sungai tekala

Dapat rasa sampai lutut pun cukup lah ye syasya. dah besar sikit nanti kita mandi dalam sikit.

Jawapan untuk Gambar Di atas sekali:
???????????
??????????
?????????
????????
???????
??????
?????
????
???
??
?
Sampai nak masuk dalam bakul syasya nak amik mainan dia..